Vær en trygg fadder
- Meg som fadder
-
Vær et forbilde
Når du har på deg fadder-t-skjorta, representerer du studiestedet ditt. Nye studenter har deg som forbilde og vil se opp til deg, også i vanskelige situasjoner. Ta rollen som fadder på alvor.
Vær tilgjengelig
Ikke ta på deg mer ansvar enn du klarer, og vær tilgjengelig for gruppen din og andre faddere.
Ha oversikt
Gjør deg kjent med programmet for studiestart og hvor nye studenter kan henvende seg for spørsmål, slik at du kan henvise til riktig sted hvis du får spørsmål du ikke kan svare på.
Gå i grupper når dere deltar på arrangementer. Hvis uheldige hendelser skulle oppstå vil dere kunne ta vare på hverandre eller ringe etter hjelp.
- Bli kjent
-
Som fadder er det din oppgave å inkludere alle. Husk også å se ekstra godt etter dem som er sjenerte eller holder seg mer for seg selv. Noen trenger kanskje et hei for å føle seg trygge. Lær deg navnene og bruk dem. Ta initiativ til bli-kjent-leker som alle kan være med på.
Vær klar over at mange kommer alene til sitt nye studiested og ikke kjenner noen i byen. De nye studentene forventer at du som fadder skal hjelpe dem til å bli kjent med hverandre, med studiestedet og med byen de skal studere i.
- Respekt
-
Nye studenter har ulike ønsker og forventninger. Vær åpen for innspill fra gruppen din, og tilpass programmet til deres behov. Gi alternativer til dem som for eksempel ikke drikker alkohol eller har dietthensyn. Som fadder kan du være med på å skape en trygg gruppe, der det er greit å si nei hvis du blir tilbudt noe du ikke er komfortabel med.
- Lykkepromille
-
4 av 5 studenter sier de er enige i at det er morsommere på fest med alkohol enn uten. Samtidig synes 3 av 5 studenter at det er for mye alkohol i studentmiljøet.
Lystsentrene i hjernen er mest stimulert ved en promille på mellom 0,5 og 1.0. For jenter tilsvarer det 2-3 glass vin eller små øl og for gutter 3-4. Hvis du drikker halvlitere vil du ha funnet lykkepromillen (lykkepromille.no) i det du begynner å nippe til den tredje halvliteren.
Du kan følge med på lykkepromillen din utover kvelden på Lykkepromilles egen app, eller du kan laste ned appen Drikkevett (rusinfo.no) fra Av og til. Og husk - studentmiljøet skal ha plass til alle. Uansett om de drikker alkohol eller ikke.
- Tips for å ha kontroll på fest
-
- Spis mat når du drikker alkohol, ikke drikk på tom mage.
- Surf på rusen av det du nettopp drakk før du åpner en ny eller bestiller mer.
- Husk å drikk vann! Som en bonus slipper du da unna den verste fyllesyken.
- Ikke styrt ølen når gjengen din drar til neste utested. La den stå igjen.
- Pass på vennene dine, så ingen gjør noe dumt eller blir utsatt for noe
- Slutt å drikke alkohol når du har det morsomst.
- Pass på glasset ditt, slik at ingen putter noe i drikken din.
Respekter andres valg om å ikke ruse seg. Unngå drikkepress.
- Sex og samtykke
-
Sex er en naturlig del av livet, og skal være fint og trygt. Det kan være lurt å ta noen forhåndsregler før du har sex:
- Vær sikker på at dette er noe du selv har lyst til. Det er lov å ombestemme seg.
- Samtykke skal være til stede før man har sex. En person som er overstadig beruset, som sover eller er bevisstløs kan ikke samtykke til sex.
- Ved tilfeldig sex, bruk egnet beskyttelse. Husk at det er kun kondom som beskytter mot kjønnssykdommer.
Til slutt: 40% av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med fest. Vær en god venn, og si ifra hvis noen mister kontrollen eller går over grenser. Hvis noen blir utsatt for et overgrep, bør dere dra til nærmeste overgrepsmottak. De gir gratis medisinsk hjelp og rådgivning. Du trenger ikke henvisning, og kan komme selv om du er usikker på hva som egentlig skjedde.
- Mental helse
-
Mange nye studenter kan være nervøse foran studiestart. Voksenlivet, ny skole, ny by, nytt bosted og mange nye mennesker kan være overveldende.
Som fadder skal du være et godt medmenneske. Det vil si at du skal vise omsorg og snakke med de nye studentene dersom du ser at noen ikke har det bra, men du skal ikke være hobbypsykolog. Henvis alltid videre hvis du ser at noen trenger mer oppfølging.
Skaff deg en oversikt over hvilke støttetilbud som finnes på ditt studiested, som rådgiver, veileder og studentprest. Studentsamskipnaden tilbyr også helsehjelp.